Individ- och samhällsperspektiv på Nordens språk som andraspråk.

Junimånad är konferenstät för Skrivkompetensprojektets forskare.

Förra veckan, 7-9.6.2017, deltog Skrivkompetensprojektets forskare i konferensen Nordens språk som andraspåk som anordnades i projektets hemtrakter vid Vasa universitet. Det bjöds på givande och intressanta plenarföreläsningar, paper presentationer och poster presenationer som antog olika individ- och samhällsperspektiv på Nordens språk som andra språk, som var konferensens tema. Från projektet var Siv Björklund, Camilla Rosvall, Ulrika Magnusson och Sofia Jusslin på plats.

Nordand Siv
Plenarföreläsning med Siv Björklund, Nina Pilke, Michaela Pörn och Katri Hansell.

Professor Siv Björklund var värd för konferensen och föreläste också om aktuell tvåspråkighetsforskning i skol- och organisationskontexter i en plenarföreläsning tillsammans med professor Nina Pilke, professor Michaela Pörn och FD Katri Hansell. På bilden lyfter hon fram ett exempel på multimodalt berättande, hämtat från Skrivkompetensprojektet, när den svenska språkbadsundervisningen presenterades.

Nordand Camilla
Doktorand Camilla Rosvalls paper presentation

Doktorand Camilla Rosvall höll en paper presentation under rubriken Språkbadsröster i en flerspråkig kollaborativt skriven historik. Utifrån ett multimodalt perspektiv presenterade Rosvall finländska språkbadselevers röster från daghemmet till slutet av årskurs nio. Historiken visade sig ha olika dimensioner av flerspråkighet, vara skriven i olika genrer och kombinera olika semiotiska resurser.

Nordand Sofia
Doktorand Sofia Jusslin bredvid sin poster

I en poster med rubriken Exploring three Swedish L1 and L2 text environments presenterade doktoranden Sofia Jusslin två delstudier från sitt avhandlingsprojekt. Postern behandlade litteracitetshändelser i tre första- och andraspråksmiljöer i Finland och Sverige, samt en multimodal analys av elevers texter i dessa miljöer.

 

Denna vecka reser Skrivkompetensprojektet till Tallinn för att delta i den modersmålsdidaktiska konferensen The 11th conference of the International Association for Research in L1 Education.
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s