Svenska som andraspråk – forskarseminarium med Ulrika Magnusson

Torsdagen den 14 december besökte en av projektet Skrivkompetens’ sverigesvenska medlemmar, FD universitetslektor Ulrika Magnusson (Institutionen för språkdidaktik, Stockholms universitet), Vasa. Under en innehållsrik dag diskuterades både pågående studier inom projektet och planer kring nya studier. Under våren 2018 kommer skrivverkstäder som resurs för klassrum i årskurs 5 i tre olika lärmiljöer (en finlandssvensk klass, en språkbadsklass och en sverigesvensk klass) att ordnas i samarbete med klasslärarna i respektive klass. För att samla in material och analysera de planerade skrivverkstäderna får projektet hjälp av nya krafter. Vi hälsar klasslärarstudenterna Sofie Lundell och Daniela Sandström samt forskningsbiträde Mindy Svenlin hjärtligt välkomna med i vår projektgrupp och ser fram emot en spännande vår med skrivverkstäder.

25625669_1932880780363210_370938855_o

Inom ramen för Ulrikas besök i Vasa ordnades ett forskarseminarium för doktorander i pedagogiska vetenskaper och projektmedlemmarna. Inför seminariet hade Ulrika sänt fyra artiklar för förhandsläsning. Artiklarna orienterade oss inom fältet Svenska som andraspråk som dels är ett forskningsområde, dels ett skolämne (SVA) som erbjuds parallellt med svenska i den svenska läroplanen. Via artiklarna fick vi ta del av utmaningarna i att objektivt utvärdera SVA som skolämne samt hur elever med svenska som första- och andraspråk använder sig av figurativt språk när de skriver uppsatser på svenska. Ulrika presenterade mångsidigt och initierat pågående forskning inom fältet och vi fick ta del av många givande exempel på hur flerspråkiga elever i den svenska skolan lär sig på ett andraspråk och uttrycker sig i skrift på svenska genom bl a visad textbaserad rörlighet.

Här hittar ni Ulrikas presentation.

25625554_1932881007029854_2144042348_o

Tack Ulrika för ett spännande seminarium med många fina lästips för julhelgen och kommande projektstudier!

Siv Björklund
Professor i språkbad

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s