I läroplansgrunderna talas både om kontinuerlig respons och om en handledande lärare. Hur kan man då utveckla sättet att ge respons och som skrivhandledare över lag?
Inom pedagogiska studier för lärare i modersmål och litteratur har tio ämneslärarstuderande i sina fackuppsatser närmat sig detta tema genom att fungera som skrivhandledare i par och iaktta och analysera själva handledningen. Varje par har handlett tre fokuselever i åk 9 och på gymnasiet, och analyserat handledningen i relation till teorier om stöttning och respons.
De skriver till exempel att:
”Handledning kan ses som ett slags samtal som kan ha funktionen att stödja och bekräfta, rådgiva, disciplinera, utmana, ge förebild – handledning ligger mellan terapi och undervisning i påverkansprocessen.”
”Syftet med vår fackuppsats var att analysera och utveckla vår handledande roll inom skrivande och stöda vår kompetensutveckling som skrivhandledare i dialog med relevant teori och insamlat fältmaterial.”
”Om vi hade satt större tyngd på elevernas lärande och utveckling så skulle kanske handledningen ha varit mer lyckad. Det här är något vi tar med oss inför våra framtida handledningar.”

Välkommen att bekanta er med fackuppsatserna nedan.
Ria Heilä-Ylikallio
Andersson och Tjäru. Responstyper och skrivhandledning
Aumanen och Nyqvist. Att utvecklas som skrivhandledare
Björkvik och Böckerman. Skrivhandledning – utveckling av vår skrivhandledarroll
Ekfors och Holm. Skrivhandledning – från skribent till skrivhandledare